Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Spring rolls to popularne danie kuchni azjatyckiej. Są to cienkie naleśniki wypełnione różnymi składnikami, takimi jak warzywa, mięso, krewetki lub tofu. Wszystkie te składniki tworzą piękny i kolorowy kontrast, a ich zróżnicowana konsystencja sprawia, że jedzenie staje się przyjemnością. Do tego przepyszny sos z miodem, tahini, w którym maczamy nasze naleśniki. To pyszny posiłek, który idealnie nadaje się na lunch, kolację lub jako przekąska. Spring rolls są nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale również świetnie smakują i są łatwe w przygotowaniu.
Kamila
Składniki:
- 15 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 20 – 22 cm
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- kilka liści szpinaku
- kilka liści sałaty radicchio
- kiełki
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 ogórek
- 1 awokado
- czarny sezam
- sok z cytryny do skropienia
na sos:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok z limonki
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki chilli
Sposób przyrządzania:
1. Ogórka i marchewkę obieramy, kroimy na cienkie słupki. Paprykę na drobne paski. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy na ręczniku papierowym i również kroimy na mniejsze paski. To samo robimy z awokado, które potem skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
2. Do dużej patelni wlewamy ciepłą wodę. Namaczamy jeden arkusz papieru ryżowego około 15 sekund i przekładamy na ścierkę.
3. Na wilgotny arkusz sypiemy kilka ziaren czarnego sezamu, kładziemy 3 liście szpinaku na nie kilka słupków marchewki, ogórka, papryki, kiełków oraz tofu.
4. Zawijamy jeden bok naleśnika (tak jak zawija się krokiety) na nadzienie, potem drugi po przeciwnej stronie też na nadzienie. Całość zwijamy ciasno w roladkę do przeciwległego boku.
5. Powtarzamy tak z kolejnymi naleśnikami, do wykończenia składników. W misce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia.
6. Spring rollsy układamy na desce. Podajemy z sosem w którym moczymy naleśniki.