Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Gdy robi się chłodniej, to u nas wzrasta zapotrzebowanie na rozgrzewające, treściwe zupy. A ponieważ lubię je robić, bo na bazie włoszczyzny można wyczarować wiele smaków, to boczniaki bardzo dobrze smakują w takiej odsłonie. Trochę przypraw, suszonych grzybów, czosnek i powstaje pyszne danie na jesienno – zimowy obiad.
Kamila
Składniki:
- 750 g kg boczniaków
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 1/2 białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 litra bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka mąki
przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżki cząbru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania:
1.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z porem. Boczniaki płuczemy, suszymy na ręczniku, odkrawamy korzenie i kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę oraz seler też obieramy i kroimy w plasterki.
2. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Dodajemy cebulę i por. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy boczniaki i smażymy 3 minuty. Dodajemy grzyby pokrojone w paski. Dorzucamy resztę warzyw oraz kolendrę, imbir, cząber, paprykę. Mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
3. Wlewamy bulion. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy aż warzywa zmiękną, tak około 30 minut.
4. Na patelni rozpuszczamy masło. dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i smażymy, aż mąka będzie miała złoty kolor. Wlewamy do zupy.
5. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut. Na koniec wsypujemy majeranek, solimy i pieprzymy do smaku.
6. Wlewamy do misek, posypujemy natką pietruszki.
Gotowe!