Czas przygotowania: 3,5 h
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Sałatkę z kaszą przeważnie robię na obiad, jest bardzo pożywna, smaczna i zawiera dużo składników odżywczych. Jeśli ktoś nie lubi „zimnych” obiadów to świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Oczywiście składniki można zmieniać w zależności od tego co mamy w lodówce i co nam akurat zostaje. Więc jak zawsze nic się nie marnuje i wszyscy są zadowoleni ;).
Kamila
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak lub owsianej
- 4 łyżki fasolki mung
- 1/2 brokuła
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 garście mieszanki sałat
- 2 łyżki słonecznika prażonego
Na sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka tahiny
- sok z połowy cytryny/limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Fasolkę mung płuczemy i zalewamy wrzątkiem na około 3 godziny. Po tym czasie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmięknie (30-40 min.). Odcedzamy i studzimy.
2. Kaszę gotujemy do miękkości, około 20-30 minut. Odsączamy z wody i studzimy.
3. Kaszę, fasolkę ,sałatę rozkładamy na talerzach lub w miseczkach. Dodajemy pokrojona paprykę, pomidorki oraz różyczki brokuła. Dodajemy kukurydzę i posypujemy prażonym słonecznikiem.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie płynne składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Całość mieszamy.
5. Polewamy sałatkę sosem i podajemy.
Gotowe!