Absolutnie dobre - Sałatka z kaszą pęczak, fasolką mung i brokułem

Czas przygotowania: 3,5 h

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z kaszą pęczak, fasolką mung i brokułem

Sałatkę z kaszą przeważnie robię na obiad, jest bardzo pożywna, smaczna i zawiera dużo składników odżywczych. Jeśli ktoś nie lubi „zimnych” obiadów to świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Oczywiście składniki można zmieniać w zależności od tego co mamy w lodówce i co nam akurat zostaje. Więc jak zawsze nic się nie marnuje i wszyscy są zadowoleni ;).

Kamila

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak lub owsianej
  • 4 łyżki fasolki mung
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 garście mieszanki sałat
  • 2 łyżki słonecznika prażonego

Na sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka tahiny
  • sok z połowy cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Fasolkę mung płuczemy i zalewamy wrzątkiem na około 3 godziny. Po tym czasie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmięknie (30-40 min.). Odcedzamy i studzimy.
2. Kaszę gotujemy do miękkości, około 20-30 minut. Odsączamy z wody i studzimy.
3. Kaszę, fasolkę ,sałatę rozkładamy na talerzach lub w miseczkach. Dodajemy pokrojona paprykę, pomidorki oraz różyczki brokuła. Dodajemy kukurydzę i posypujemy prażonym słonecznikiem.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie płynne składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Całość mieszamy.
5. Polewamy sałatkę sosem i podajemy.

Gotowe!