Absolutnie dobre - Sałatka z pieczonym burakiem i pieczarkami

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z pieczonym burakiem i pieczarkami

Ta mieszanka buraka, surowych pieczarek i fety z dodatkiem zielonych listków bardzo dobrze się komponuje, a jeśli ktoś uwielbia buraki (tak jak my) i chciałby spróbować je trochę inaczej niż zwykle, to polecam ten zestaw. Świeża, chrupka, bardzo smaczna sałatka pasująca do każdego zestawu obiadowego i nie tylko. Sama też daje radę ;)

Polecam!
Kamila

Składniki:

  • 3 średnie pieczarki
  • 3 garście mieszanki sałat
  • 2 średnie pieczone buraki
  • 2 łyżki prażonego słonecznika lub orzechów włoskich
  • ser feta do posypania

Na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przyrządzania:

1. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na talerz wsypujemy mieszankę sałat, dodajemy pieczarki, delikatnie mieszamy. Kroimy buraki na plastry lub kwadraty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem.
2. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Obficie polewamy sałatkę. Kruszymy ser feta i posypujemy na wierzch według uznania.

Gotowe!