Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Oto soczysta sałatka z marchewką, która świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków. Bardzo zależało mi na tym aby marchewka była słodka i sprężysta. Dlatego po starciu na wstążki obieraczką do warzyw, wrzuciłam na chwilę do wrzątku, a potem po wystudzeniu natarłam solą i miodem.
Po połączeniu z resztą dodatków smakuje wybornie. Pamiętajcie. Ta sałatka potrzebuje duuużo sosu!
Smacznego ;)
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- garść szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1 garść mieszanki sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- ser grana padano
- 2 łyżki miodu rozmarynowego Huzar
- sól
Na sos:
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki miodu
- łyżek oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę myjemy i ścieramy na wstążki obieraczką do warzyw.
2. w garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej wstążki marchewki na 2 minuty. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Przekładamy do miseczki dodajemy 2 szczypty soli oraz 2 łyżki miodu i dokładnie nacieramy. Odstawiamy na bok.
3. Na talerzu wykładamy szpinak, rukolę, mieszankę sałat oraz przekrojone na poł pomidorki. dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy dłońmi.
4. Przygotowujemy sos. Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sól. Zamykamy słoik i całość mieszamy potrząsając słoikiem aż składniki się połączą.
5. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy, posypujemy prażonymi migdałami. Ścieramy ser wg uznania na duże cienkie plasterki.