Absolutnie dobre - Sernik bazyliowy z nutą limonki

Czas przygotowania: 2 h.

Porcja dla: 10 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sernik bazyliowy z nutą limonki

Nie jestem jakąś wielką miłośniczką serników, zwłaszcza tego klasycznego, ale od czasu do czasu lubię spróbować jakichś smakowych. Moim faworytem niezmiennie jest Tarta serowo – dyniowa i wałkuję ją niezależnie od sezonu, ale kiedyś dane mi było być ugoszczoną sernikiem bazyliowym. Strasznie mnie zaintrygowało połączenie zioła, które kojarzyło mi się tylko z daniami wytrawnymi (pizzunia!) niż ze słodyczą deseru. Robiłam kilka podejść do tej receptury, aby w końcu dojść do idealnych (oczywiście według mnie) proporcji: nie za słodki i mocno bazyliowy!

Marysia

Składniki:

spód:

  • 150 g ciastek kruchych
  • 2 łyżki masła

wierzch:

  • 100 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)
  • 120 g serka skyr (1 opakowanie)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka starta z 1 limonki do dekoracji

masa serowa:

  • 500 g twarogu gotowego sernikowego
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści)
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)

Sposób przyrządzania:

1. Rozpuszczamy masło w rondelku.
2. Kruszymy ciastka w malakserze, a następnie dodajemy płynne masło.
3. Takie „ciasto” wykładamy na dno tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Mocno dociskamy np. dnem szklanki i wstawiamy do lodówki.
4. Do kielicha blendera wlewamy śmietankę i wrzucamy oskubane z umytych krzaczków bazylii liście. Miksujemy całość tak, aby nie było widać drobinek liści (najlepiej dodaje się do tego mikser do smoothie).
5. Miksujemy twaróg ze wszystkimi składnikami (cukier, mąka, jajka i bazyliowa śmietanka) do połączenia składników.
6. Wylewamy masę na spód z ciastek.
7. Pieczemy w 175°C (góra i dół bez termoobiegu) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy dalej przez 80 minut.
8. Mieszamy śmietanę z serkiem skyr, słodzimy i dodajemy sok z limonki.
9. Po tym czasie wysuwamy ciasto z piekarnika i wylewamy na jego wierzch masę limonkową.
10.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmujemy z piekarnika (tzn. najpierw tylko lekko uchylamy drzwiczki, potem otwieramy coraz szerzej – takie postępowanie + składniki w temperaturze pokojowej zmniejszają ryzyko popękania sernika).
11. Przed podaniem dekorujemy wierzch ciasta startą skórką z limonki i listkami bazylii.