Absolutnie dobre - Mini pavlova z truskawkami i borówkami

Czas przygotowania: 160 min.

Porcja dla: 6 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Mini pavlova z truskawkami i borówkami

Oj lubimy takie desery! Beza jakoś fajnie się kojarzy, jest lekka, chrupiąca, a z dodatkiem kremu śmietanowego, owoców i kwaśnego sosu już nie jest tak mdła, można by rzec, że to „niebo w gębie”. ;) i do tego pięknie wygląda! Naprawdę bardzo prosta do zrobienia, same bezy można upiec dzień wcześniej, więc bez pośpiechu i na luzie.

Łapcie przepis!
Kamila

Składniki:

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • 300 g truskawek i borówek plus 10 truskawek do zmiksowania z 2 łyżkami soku z cytryny
  • listki mięty

Sposób przyrządzania:

Beza:
1. Białka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
2. Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z masy bezowej formujemy kółka o średnicy około 9-10 cm. zachowując odstępy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, a zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80 minut. Po tym czasie nie wyciągamy bezików, tylko pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
4. Serek mascarpone wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy schłodzoną śmietankę cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy około minuty aż masa zgęstnieje (będzie sztywna).
5. Z 10-ciu truskawek i soku z cytryny przygotowujemy sos. Miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Na ostudzone spody bezowe nakładamy śmietanowy krem, całość dekorujemy owocami i listkami mięty oraz polewamy truskawkowym sosem. Podajemy od razu.

Gotowe!