Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g zmielonych płatków owsianych
- 125 ml mleka
- 60 g oleju kokosowego
- 120 g cukru
- 130 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 dojrzałe duże banany
Sposób przyrządzania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy olej wraz z posiekaną czekoladą. Odstawiamy.
2. W misie miksera umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy do powstania puszystej piany. Dodajemy cukier z wanilią i dalej ubijamy.
3. Wlewamy bardzo powoli masę czekoladową, ciągle ubijają na zmniejszonych obrotach.
4. Zmielone płatki owsiane mieszamy z sodą oraz kakao.
5. Wyłączamy mikser. Resztę składników mieszamy szpatułką. Dodajemy mleko oraz zmieszane płatki. Delikatnie łączymy całość.
6. Banany obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Dorzucamy do ciasta.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy. U nas 23×30 cm. Pieczemy około 40-45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
8. Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
Wyśmienicie smakują do kawy!