Nasz tag na blogu banany ciągle pęcznieje za sprawą potrzeby przerabiania mocno dojrzałych bananów. Wiecie jak jest – najpierw kupuje się je jeszcze zielone, więc czekamy aż nabiorą rumieńców, jak nadchodzi ich czas – to nie mamy ochoty na banany i budzimy się w momencie, kiedy tylko kilka dni dzieli nas od wyrzucenia jedzenia do śmieci. I wtedy wkracza ona – kreatywność :-D Tym razem proponujemy muffinki. To najszybsze i najprostsze danie dla początkujących piekarzy. Zawsze się udaje i cieszą się z niego i dzieci i dorośli. Zwłaszcza jak doda się do ciasta grubo siekane orzechy czy inne ulubione bakalie. No i jaki pożyteczny i zero waste ten przepis – nic się nie zmarnuje!

Kamila i Marysia

Absolutnie dobre - Muffiny czekoladowo -bananowe

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 12 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Muffiny czekoladowo – bananowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 banany plus jeden do ozdoby
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka prażonych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

1. W misce mieszamy sodę make i rozdrobnione orzechy.
2. W mikserze blendujemy banana wraz z jajkami i cukrem. Dolewamy olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
4. Do Masy wsypujemy suche składniki i mieszamy.
5. Przygotowana formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i wlewamy do nich ciasto, prawie do samego brzegu.
6. Na wierzch kładziemy po plasterku banana.
7. Pieczemy około 20 minut.

Smacznego! :)