Project Description

Absolutnie dobre - Tarta cytrynowa z bratkiem

Czas przygotowania: 70 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta cytrynowa z bratkiem

Ten smakołyk to prosta do zrobienia tarta z rozpływającym się w ustach nadzieniem cytrynowym. Intensywny smak zawdzięcza dużej ilości skórki cytrynowej, a w połączeniu z maślanym, kruchym spodem, tworzy duet idealny. Natomiast jadalne kwiaty doskonale sprawdzają się jako efektowne wykończenie deseru. My użyłyśmy bratków, które wcześniej ususzyłyśmy, ale również można wykorzystać inne, świeże główki kwiatów jadalnych.

Kamila i Marysia

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 140 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryn
  • kilka bratków do ozdoby (mogą być ususzone lub świeże)

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka, sól, cukier i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do miski wbijamy jajka ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę oraz sok z cytryn i skórkę. Mieszamy do połączenia składników.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
5. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy cytrynową masę.
6. Wkładamy do piekarnika na kolejne 35 min.
7. Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż tarta trochę ostygnie. Na jeszcze ciepłe nadzienie “przyklejamy” bratki.

Gotowe!