To idealne ciasto na letnie poranki, popołudnia i wieczory ;) Niezbyt słodkie z kolorowymi owocami i pysznym spodem, który możemy zrobić na dwa sposoby. Podpiekając lub wkładając do lodówki i podawać schłodzone”na surowo”. W tym przepisie spód daktylowy został podpieczony, a to dlatego, że ja osobiście lubię orzechowy posmak ciasta.

Kamila

Absolutnie dobre - Tarta z owocami i serkiem mascarpone

Czas przygotowania: 35 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta z owocami i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 10 g cukru z wanilią
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki minimum 30%
  • 250 g mascarpone
  • maliny
  • borówki i inne owoce sezonowe
  • mięta

Sposób przyrządzania:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy daktyle i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do większego naczynia.
2. Dodajemy mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Mieszamy z masą daktylową na gładką masę.
3. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy. Wystudzony wlewamy do masy i mieszamy.
4. Formę na tartę lub foremki wyklejamy masą tak na grubość około 2 – 3 mm.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 11 minut. Studzimy.
5. Teraz przygotowujemy masę. Do głębokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier z wanilią oraz cukier puder. Ubijamy na sztywną masę.
6. Dodajemy po mału serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
7. Na wystudzony daktylowy spód rozprowadzamy kremową masę. Dekorujemy ulubionymi owocami.