To idealne ciasto na letnie poranki, popołudnia i wieczory ;) Niezbyt słodkie z kolorowymi owocami i pysznym spodem, który możemy zrobić na dwa sposoby. Podpiekając lub wkładając do lodówki i podawać schłodzone”na surowo”. W tym przepisie spód daktylowy został podpieczony, a to dlatego, że ja osobiście lubię orzechowy posmak ciasta.
Kamila

Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Tarta z owocami i serkiem mascarpone
Tarta z owocami i serkiem mascarpone
Składniki:
- 200 g daktyli
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 100 ml oleju kokosowego
- 10 g cukru z wanilią
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki minimum 30%
- 250 g mascarpone
- maliny
- borówki i inne owoce sezonowe
- mięta
Sposób przyrządzania:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy daktyle i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do większego naczynia.
2. Dodajemy mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Mieszamy z masą daktylową na gładką masę.
3. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy. Wystudzony wlewamy do masy i mieszamy.
4. Formę na tartę lub foremki wyklejamy masą tak na grubość około 2 – 3 mm.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 11 minut. Studzimy.
5. Teraz przygotowujemy masę. Do głębokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier z wanilią oraz cukier puder. Ubijamy na sztywną masę.
6. Dodajemy po mału serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
7. Na wystudzony daktylowy spód rozprowadzamy kremową masę. Dekorujemy ulubionymi owocami.