Muszę się przyznać, że próbowałam odchudzić ten przepis i robić leniwe z chudego twarogu, ale to niestety nie zdało egzaminu. Ani smak nie ten, ani konsystencja – ciasto się gorzej klei co niemiłosiernie irytuje i wydłuża czas przygotowania. A nie o to chodzi!
Znowu wracam do stwierdzenia, że tłuszcz jest niezbędny do rozpuszczania witamin i odpowiada za absolutnie dobry smak. Po prostu trzeba jeść odpowiednie, nie za wielkie porcje i wtedy nawet kluski leniwe będą fit! 😉😀
Za to robię odstępstwo od tradycji przy okraszaniu klusek – nie stosuję bułki tartej, po prostu polewam roztopionym masłem i posypuję cukrem – najlepiej brązowym.

Marysia

Absolutnie dobre - Kluski leniwe

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • masło
  • cukier
  • łyżeczka soli do wody, w której będą gotowane kluski

Sposób przyrządzania:

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy twaróg i wbijamy jajka.
2. Najpierw siekamy składniki jak kruche ciasto, żeby się wstępnie wymieszały.
Następnie zagniatamy ciasto ręcznie.
Co jakiś czas podsypujemy mąką, żeby ciasto się nie przyklejało.
Kiedy ciasto sklei się w gładką kulę, dzielimy ją na 4 części.
3. Robimy wałeczki o grubości około 2 – 3 cm.
Kroimy wałek ciasta pod kątem, tak, żeby powstały charakterystyczne kopytka.
4. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do chwili, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.