Lubię omlety. I mimo, że w dzieciństwie tato robił głównie na słodko, to teraz w mojej kuchni najczęściej gości ten z warzywami.
Kamila
Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 jajka kurze
- 1/2 cukinii
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
1. W misce ubijamy jajka, tak żeby powstała piana. Cukinię ścieramy na grubej tarce, paprykę kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do jajek. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
2. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczną, wsypujemy zioła prowansalskie oraz pokrojony drobno koperek i połowę szczypioru.
3. Smażymy na bardzo wolnym ogniu przez około 10 min. Obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut.
4. Gotowy omlet kroimy na trójkąty lub składamy na pół, posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy z sosem pomidorowym.
Gotowe !