Absolutnie dobre - Łosoś w marynacie z miso

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Łosoś w marynacie z miso

To idealny przepis na prosty i wykwintny obiad. W dodatku szybko się go robi, nie wymaga zbyt dużego nakładu, a łosoś w marynacie z miso pozostaje delikatny i soczysty. W trakcie pieczenia ryby marynata gęstnieje. Do łososia najlepsza jest jasna pasta miso, czyli miso shiru. Miso ( japońska pasta ) powstaje z fermentowanej soi, z dodatkiem soli i ryżu. W wyniku fermentacji powstają substancje, które poprawiają naszą odporność, wzmacniają kości, wspierają trawienie i pomagają organizmowi pozbyć się toksyn. Z dodatkiem ryżu oraz soczystej sałatki smakuje wybornie!

Kamila

Składniki:

  • 2 łyżki miso
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 kawałki fileta z łososia (300 g)
  • 1 limonka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Mieszamy w garnku miso, miód, sos sojowy, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
3. Powstałą marynatą smarujemy łososia i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Limonkę kroimy na cienkie plastry i układamy na wierzchu.
Pieczemy 15 minut.
Podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkiem ryżu, posypując natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! ❤️