
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Łosoś w marynacie z miso
Łosoś w marynacie z miso
To idealny przepis na prosty i wykwintny obiad. W dodatku szybko się go robi, nie wymaga zbyt dużego nakładu, a łosoś w marynacie z miso pozostaje delikatny i soczysty. W trakcie pieczenia ryby marynata gęstnieje. Do łososia najlepsza jest jasna pasta miso, czyli miso shiru. Miso ( japońska pasta ) powstaje z fermentowanej soi, z dodatkiem soli i ryżu. W wyniku fermentacji powstają substancje, które poprawiają naszą odporność, wzmacniają kości, wspierają trawienie i pomagają organizmowi pozbyć się toksyn. Z dodatkiem ryżu oraz soczystej sałatki smakuje wybornie!
Kamila
Składniki:
- 2 łyżki miso
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 2 kawałki fileta z łososia (300 g)
- 1 limonka
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Mieszamy w garnku miso, miód, sos sojowy, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
3. Powstałą marynatą smarujemy łososia i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Limonkę kroimy na cienkie plastry i układamy na wierzchu.
Pieczemy 15 minut.
Podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkiem ryżu, posypując natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ❤️