Proporcje składników na focaccię to nic innego jak przepis na pizzę, z tym, że pizzę rozciąga się na bardzo cienki placek, zaś focaccia powinna być grubsza, bardziej mięsista – no taka właśnie do odrywania i maczania w oliwie!
Wielkość tej potrawy spokojnie starcza dla 2 kobiet, ale jeżeli planujecie gości lub karmicie faceta śmiało podwajajcie albo nawet i potrajajcie ilość składników!
Kiedy wyciągnęłam już przekąskę z piekarnika pomyślałam sobie, że dobrze byłoby dodać rozmaryn do ciasta już podczas wyrabiania, bo wilgotne i pełne oliwy wnętrze pięknie wydobędzie smak i aromat świeżej rośliny. Ten, którym był posypany wierzch po prostu łatwo odpada. Także próbujcie i testujcie swoje wersje!

Marysia

Absolutnie dobre - Focaccia z rozmarynem i solą himalajską

Czas przygotowania: 120 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Focaccia z rozmarynem i solą himalajską

Składniki:

  • 3,5 g drożdży instant
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej do pizzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeży rozmaryn – oberwane listki z 2 gałązek. Można zastąpić rozmarynem z torebki, ale wierzcie mi – to nie będzie to samo
  • Gruba sól morska
  • Oliwa do posmarowania

Sposób przyrządzania:

1. Do misy robota planetarnego wrzucamy wszystkie sypkie produkty i zaczynamy mieszać/wyrabiać.
Dodajemy na zmianę : raz ciepłą wodę, raz odrobinę oliwy.
Wyrabiamy (około 10 minut) do momentu, aż z ciasta powstanie zwarta, elastyczna kula.
2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
3. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy. U nas okrągła o średnicy około 24 cm.
4. Ciasto rozciągamy palcami (wałkowanie ciasta sprawia, że po upieczeniu jest twarde) tak, żeby ładnie wypełniło formę.
Również palcami robimy dołeczki na powierzchni ciasta. Smarujemy oliwą.
5. Posypujemy świeżo oberwanymi igiełkami rozmarynu i grubą solą.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy pół godziny.