Sałatka ziemniaczana okazała się być przysmakiem. Zrobiona na wzór niemieckiej, tylko bez śledzia, w zamian z prażonymi orzechami włoskimi.
Do niej najlepiej smakują ziemniaki ugotowane w skorupce, mają bardziej wyrazisty, lekko ziemisty smak. Sałatka jest słodko – kwaśna i syta. Lecz nie obciąża żołądka. Czujemy się po niej lekko. Sos też można przygotować na różne sposoby. Tutaj jest majonezowo-musztardowy z octem winnym, ale spokojnie majonez możemy zastąpić łyżeczką miodu ;)
Kamila
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 300 g ugotowanych w łupinach młodych ziemniaków
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 upieczony burak
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z awokado
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki obieramy ze skóry i przekładamy do miski. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, oraz ogórki. Mieszamy.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz orzechy. Delikatnie mieszamy.
3. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki na gładką masę.
4. Polewamy 1/2 sosu sałatkę i delikatnie mieszamy. dodajemy pieprz. Kroimy buraka w paski lub kostkę i posypujemy ziemniaki, dodajemy natkę pietruszki. Całość polewamy resztą sosu.
Sałatka gotowa!