Absolutnie dobre - Przepis na Kurpiowskie fafernuchy

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 6 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kurpiowskie fafernuchy

Na fafernuchy natknęłam się w Muzeum Etnograficznym, a jakże by inaczej! Bo już sama nazwa (genialna!) mówi, że coś jest z tradycją na rzeczy i rzeczywiście :-D
W 2010 fafernuchy zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Marchewkowe ciastka wypiekano na terenie Puszczy Białej (południowy region Kurpiowszczyzny) tuż przed Nowym Rokiem i świętem Trzech Króli. Były przekąską, którą pieczono na słodko, jak i na słono, np. do piwa. Dawniej fafernuchy stanowiły jedyną słodką potrawę w okresie świąteczno-noworocznym, ponieważ na wsi panowała bieda. Idąc tym tropem okazuje się, że te ciastka świetnie pasują do naszej rzeczywistości, ale można spojrzeć na nie i z innej strony: prosty skład sprawia, że są po prostu świetną i zdrową przekąską dla wegan, wegetarian, nie wege, dla wszystkich. Do kawy, do pracy, do szkoły, na wycieczki, a nawet dla dzieci (ale tu uważajcie na ilość pieprzu 😉).

Marysia

Składniki:

  • 300 g marchwi startej na małych oczkach
  • 300 g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190°C.
2. Ścieramy marchew na drobnych oczkach.
3. Mieszamy starte marchewki i cukier. Wrzucamy do rondla i dusimy marchew aż puści sok, a następnie studzimy.
4. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą.
5. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka.
6. Kroimy wałek na skos, na kawałki przypominające duże kopytka.
7. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
8. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego ❤️