Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Szybki zdrowy deser? Proszę bardzo 😘
Owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwinią to jest smak idealny na jesienne wieczory. Niezbyt słodki, soczysty, kwaskowy. Taki lubimy. Śliwki można zastąpić innymi sezonowymi owocami takimi jak: jabłka, gruszki czy rabarbar. A kruszonkę owsianą zamienić na jaglaną, czy migdałową. Możliwości jest wiele a przyjemności jeszcze więcej!
Kamila
Składniki:
- 10 śliwek
- 2 – 3 brzoskwinie
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów
Sposób przyrządzania:
1. Owoce myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na większe kawałki.
2. Wrzucamy do rondelka z dwiema łyżkami wody, dodajemy cynamon i gotujemy 2 minuty.
3. Przygotowujemy kruszonkę. Płatki owsiane miksujemy z olejem i cukrem na drobne kawałeczki, ale nie na całkowity miał.
4. W naczyniu żaroodpornym, może też być foremka do tarty wykładamy podduszone owoce. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych.
5. Na wierzch dodajemy płatki migdałowe. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Najlepiej smakuje na ciepło. Można dodać bitą śmietanę lub lody śmietankowe.