Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 10 osób
Stopień trudności: Łatwe
Lubię sprawiać małe przyjemności moim bliskim i sobie. Wtedy bez okazji, zwłaszcza gdy za oknem sennie, robię muffiny, które naprawdę szybko się robi. Popołudniowa kawa z takim smakołykiem sprawi, że dzień będzie piękniejszy ;)
Kamila
Składniki:
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 50 g masła
- 4 pełne łyżki miodu
- ⅓ szklanki espresso ewentualnie 3 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej zaparzonej w ⅓ szklanki wody
- 1¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzania:
1. Jajka solimy i ucieramy z cukrem na puszystą białą masę.
2. Stopione, przestudzone masło, zaparzoną kawę i miód mieszamy razem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy..
3. Suche składniki mieszamy: mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodajemy porcjami do masy jajecznej.
4. Formę do pieczenia muffinek natłuszczamy i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.
5. Przestudzone muffiny dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.