Absolutnie dobre - Muffiny kawowe

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 10 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Muffiny kawowe

Lubię sprawiać małe przyjemności moim bliskim i sobie. Wtedy bez okazji, zwłaszcza gdy za oknem sennie, robię muffiny, które naprawdę szybko się robi. Popołudniowa kawa z takim smakołykiem sprawi, że dzień będzie piękniejszy ;)

Kamila

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 4 pełne łyżki miodu
  • ⅓ szklanki espresso ewentualnie 3 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej zaparzonej w ⅓ szklanki wody
  • 1¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

1. Jajka solimy i ucieramy z cukrem na puszystą białą masę.
2. Stopione, przestudzone masło, zaparzoną kawę i miód mieszamy razem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy..
3. Suche składniki mieszamy: mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodajemy porcjami do masy jajecznej.
4. Formę do pieczenia muffinek natłuszczamy i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.
5. Przestudzone muffiny dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.