Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Za każdym razem, kiedy udaje mi się wykorzystać warzywa do końca, nie wyrzucając ani kawałka, jestem z siebie bardzo dumna. Tak też było z listkami botwinki, które zostały (bo było ich wyjątkowo dużo) z poprzedniego dania. Umyłam, zmiksowałam ze słonecznikiem, czosnkiem oraz olejem. Dodałam ser Cheddar i powstało naprawdę pyszne pesto. Zjedliśmy je prawie od razu po zrobieniu jako pastę do smarowania. Takie pesto można również dodać do makaronu przyrządzając wiosenny obiad.
Kamila
Składniki:
- 2 pęczki liści botwinki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki startego na drobnej tarce sera Cheddar
- 3 łyżki słonecznika
- sól do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Listki botwinki dokładnie myjemy. Suszymy i kroimy na drobne kawałki.
2. Do rozdrabniacza wrzucamy słonecznik oraz obrany czosnek i 1 łyżkę oleju. Miksujemy.
3. Dodajemy liście botwinki. Miksujemy ponownie do połączenia składników. Dodajemy ser, 2 łyżkę oleju. Miksujemy.
4. Doprawiamy solą i mieszamy.
Przekładamy do słoiczka, zalewamy z wierzchu olejem. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego! :)