Absolutnie dobre - Pesto z liści botwinki

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pesto z liści botwinki

Za każdym razem, kiedy udaje mi się wykorzystać warzywa do końca, nie wyrzucając ani kawałka, jestem z siebie bardzo dumna. Tak też było z listkami botwinki, które zostały (bo było ich wyjątkowo dużo) z poprzedniego dania. Umyłam, zmiksowałam ze słonecznikiem, czosnkiem oraz olejem. Dodałam ser Cheddar i powstało naprawdę pyszne pesto. Zjedliśmy je prawie od razu po zrobieniu jako pastę do smarowania. Takie pesto można również dodać do makaronu przyrządzając wiosenny obiad.

Kamila

Składniki:

  • 2 pęczki liści botwinki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki startego na drobnej tarce sera Cheddar
  • 3 łyżki słonecznika
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Listki botwinki dokładnie myjemy. Suszymy i kroimy na drobne kawałki.
2. Do rozdrabniacza wrzucamy słonecznik oraz obrany czosnek i 1 łyżkę oleju. Miksujemy.
3. Dodajemy liście botwinki. Miksujemy ponownie do połączenia składników. Dodajemy ser, 2 łyżkę oleju. Miksujemy.
4. Doprawiamy solą i mieszamy.

Przekładamy do słoiczka, zalewamy z wierzchu olejem. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego! :)