Absolutnie dobre - Ciastka francuskie z masą z limonki

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja: 6-8 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Ciastka francuskie z masą z limonki

Gdy masz ciasto francuskie i nie wiesz co z niego zrobić, to polecamy te ciasteczka. Te tartinki z delikatną masą o limonkowym aromacie idealnie pasują do popołudniowej kawy, rozpływają się w ustach i przywołują smak lata. Pewnie to zasługa skórki z limonki, której intensywny zapach przywodzi na myśl wakacje.

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 150 g g cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z dwóch limonek

Sposób przyrządzania:

1. Ciasto francuskie po rozłożeniu zwijamy w ciasny rulon, kroimy nożem na równe kawałki około 4 – 5 cm. Wciskamy każdy kawałek ciasta do foremki na muffiny i dokładnie wyklejamy wszystkie ścianki.
2. Do rondla wlewamy 150 ml. mleka, dodajemy skórkę z limonek. Z pozostałym mlekiem mieszamy mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć dolewamy mieszankę mleka z mąka. Ciągle mieszamy trzepaczką, aż mieszanka zgęstnieje.
3. Taką gęstą masę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skórki z limonki i ewentualnych kożuchów.
4. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Gdy się zagotuje, odstawiamy na 4 minuty. Po tym czasie wlewamy ją cienkim strumieniem do masy ciągle mieszając. Odstawiamy na kilka minut.
5. Na koniec dodajemy żółtak i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Taką masę przelewamy do naszych łódeczek. Pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem :)