Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
To kaszotto jest strzałem w dziesiątkę. Szukając inspiracji na potrawy z botwinką zajrzałam na Kwestię smaku, gdzie znalazłam przepis na tę potrawę. Nie spodziewałam się, że tak proste połączenie składników może tak pysznie smakować. Dzisiaj, robiąc już po raz kolejny, po swojemu modyfikuję składniki i dosmaczam ;).
Spróbujcie!
Kamila
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 700 ml bulionu
- sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kaszę, chwilę smażymy około 2 minuty. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i dodajemy do kaszy, smażymy aż się zeszkli mieszając od czasu do czasu. Dodajemy tymianek. Mieszamy.
2. Filet z kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do kaszy razem z łyżką masła. Podsmażamy około 3 minuty. Mieszamy.
3. Wlewamy wino i gotujemy aż wyparuje. Około 2 – 3 minuty.
4. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do kaszy. Mieszamy i wlewamy połowę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. mieszamy. Łodyżki z listkami zostawiamy. (dodamy pod koniec duszenia). Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 25 minut.
5. Dodajemy pokrojone łodyżki botwinki wraz z listkami, mieszamy, dolewamy resztę bulionu i gotujemy około 20 minut.
Jeśli kaszotto będzie zbyt gęste, suche możemy dolać trochę wody i doprawić solą.
Gotowe! :)