Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 16 szt.
Stopień trudności: Łatwe
To są naprawdę pyszne muffinki. Podobne w smaku do ciasta marchewkowego, ale bardziej puszyste i mokre. Szybkie do wykonania, pachnące cynamonem i imbirem, pasują do popołudniowej kawy lub jako deser Wielkanocny. Szczególnie gdy krem z serka mascarpone z brzoskwinią przypomina sadzone jajko ;). Samo przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy tylko odmierzyć składniki, wymieszać ze sobą, przelać do foremek i wstawić na 35 minut do piekarnika. Z tego przepisu można również, zamiast muffinek zrobić ciasto w tortownicy i przełożyć śmietankową masą oraz dodać ulubione owoce. Smacznego!
Kamila
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru brązowego
- 2 średnie ugotowane baraty
- 1 średnie jabłko
- 1 op. cukru waniliowego
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
do dekoracji:
- 200 g śmietanka 30% (schłodzona)
- 200 g serka mascarpone (schłodzony)
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń w zalewie
Sposób przyrządzania:
1. Ugotowane i obrane ze skóry bataty ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Obieramy jabłko i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do batatów. Mieszamy.
2. W osobnej misce za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Po mału wlewamy rozpuszczony olej kokosowy.
3. W kolejnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól, sodę i proszek do pieczenia.
4. Do mokrych składników dodajemy bataty z jabłkiem. Delikatnie mieszamy, dorzucamy orzechy, mieszamy.
5. Teraz dodajemy suche składniki i mieszamy do ich połączenia.
6. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
7. Foremki do muffinek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Do każdej foremki wlewamy masę na 2/3 wysokości.
8. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.
9. Przygotowujemy masę z serka mascarpone i śmietanki. Śmietankę, serek oraz cukier przekładamy do wysokiego naczynia. Całość miksujemy aż masa zgęstnieje.
10. Gdy muffiny wystygną nakładamy masę śmietankową, a na wierzch układamy ćwiartkę brzoskwini.
Gotowe!