
Czas przygotowania: 24 h 20 min.
Porcja dla: 20 szt.
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Pierniki z Norynbergii
Pierniki z Norynbergii
Składniki:
- 150 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
- 50 g płynnego miodu
- 3 białka z dużych jajek
- 250 g zmielonych migdałów podprażonych na suchej patelni
- 50 g posiekanych orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni
- 20 g mąki pszennej
- 20 g przyprawy korzennej do pierników
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 g masy marcepanowej
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 20 opłatków do pierniczków o średnicy 9 cm
Sposób przyrządzania:
1. Mieszamy (nie ubijamy) białka z miodem i cukrem.
Następnie do dajemy resztę składników i mieszamy aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej pasty.
2. Wykładamy opłatki na dwie blachy.
Ręką formujemy najpierw kulki o średnicy około 3-4 cm, potem je spłaszczamy i nakładamy na opłatek, tak żeby pozostało około 1 cm wolnego brzegu, bo pierniki rosną.
3. Zostawiamy blachy na 24 godziny, w temperaturze pokojowej, bez przykrywania, żeby przeschły.
Po tym czasie pieczemy pierniki w temperaturze 180 – 190ºC przez około 12 – 15 minut na złoty kolor.
4. Podczas pieczenia 2-3 razy otwieramy piekarnik, żeby wypuścić parę wodną.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Tradycyjnie piecze się trzy rodzaje elżbietanek: lukrowane, polewane czekoladą i saute. My zdecydowałyśmy się na te ostatnie, ponieważ pierniki norymberskie i tak są dość słodkie.