Absolutnie dobre - Kulki mocy z daktylami

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 15 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kulki mocy z daktylami

To już kolejny przepis na kulki mocy. Tym razem to mieszanka daktyli, płatków owsianych, orzechów i słonecznika. Z dodatkiem miodu i masła orzechowego. To fajna, zdrowa słodycz niewymagająca dużego nakładu pracy. Może być też miłym, własnoręcznie zrobionym prezentem!

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 50 g uprażonych płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g prażonego słonecznika
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

do dekoracji:

  • 2 łyżki macha
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • papierowe papilotki

Sposób przyrządzania:

1. Do miski wkładamy daktyle, płatki owsiane, migdałowe oraz słonecznik i rozdrabniamy je w mikserze lub blenderem.
2. Dodajemy posiekane orzechy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Dorzucamy wiórki kokosowe, miód i masło orzechowe. Całość mieszamy łyżką.
Masa powinna być łatwa do formowania ale nie bardzo miękka. Jeśli będzie za miękka to możemy dodać do niej 1 łyżkę wiórków kokosowych.
3. Wilgotną dłonią formujemy kulki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w wiórkach kokosowych, herbacie, kakao lub orzechach i układamy w papilotkach.
4. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

Gotowe!