Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 15 szt.
Stopień trudności: Łatwe
To już kolejny przepis na kulki mocy. Tym razem to mieszanka daktyli, płatków owsianych, orzechów i słonecznika. Z dodatkiem miodu i masła orzechowego. To fajna, zdrowa słodycz niewymagająca dużego nakładu pracy. Może być też miłym, własnoręcznie zrobionym prezentem!
Kamila i Marysia
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek
- 50 g uprażonych płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g prażonego słonecznika
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
do dekoracji:
- 2 łyżki macha
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- papierowe papilotki
Sposób przyrządzania:
1. Do miski wkładamy daktyle, płatki owsiane, migdałowe oraz słonecznik i rozdrabniamy je w mikserze lub blenderem.
2. Dodajemy posiekane orzechy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Dorzucamy wiórki kokosowe, miód i masło orzechowe. Całość mieszamy łyżką.
Masa powinna być łatwa do formowania ale nie bardzo miękka. Jeśli będzie za miękka to możemy dodać do niej 1 łyżkę wiórków kokosowych.
3. Wilgotną dłonią formujemy kulki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w wiórkach kokosowych, herbacie, kakao lub orzechach i układamy w papilotkach.
4. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Gotowe!