Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa na zimę. W tym okresie mamy ochotę na mięsiste, gorące potrawy o intensywnym smaku. I właśnie ta zupa idealnie się sprawdza. Spróbujcie!
Kamila
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 papryka konserwowa
- 400 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 l bulionu
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania:
1. W garnku podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do mięsa. Dodajemy czubrycę zieloną, tymianek i paprykę wędzoną. Mieszamy.
2. Do mięsa wlewamy bulion, pomidory w puszce, posiekane papryki. Gotujemy. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę. Gotujemy na małym ogniu około 40 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku.
3. Przelewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Smacznego :)