Absolutnie dobre - Rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa na zimę. W tym okresie mamy ochotę na mięsiste, gorące potrawy o intensywnym smaku. I właśnie ta zupa idealnie się sprawdza. Spróbujcie!

Kamila

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 papryka konserwowa
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 l bulionu
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przyrządzania:

1. W garnku podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do mięsa. Dodajemy czubrycę zieloną, tymianek i paprykę wędzoną. Mieszamy.
2. Do mięsa wlewamy bulion, pomidory w puszce, posiekane papryki. Gotujemy. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę. Gotujemy na małym ogniu około 40 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku.
3. Przelewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Smacznego :)