Absolutnie dobre - Kutia Wigilijna

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kutia Wigilijna

Kutia jest wspomnieniem z dzieciństwa. Co roku gościła na wigilijnym stole i bardzo ją kojarzę z domem rodzinnym. Oczywiście, gdy byłam dzieckiem, to średnio mi smakowała, może ze względu na suszone figi, za którymi akurat nie przepadam. Wolę świeże ;)
Teraz, mogę powiedzieć, że gdy przyrządzam ją ”po swojemu”, bardzo mi smakuje. W kutii fajne jest to, że każdy może sobie do niej dodać co lubi, suszone owoce lub orzechy, więcej maku, mniej pszenicy, lub zrobić wersję bezglutenową zastępując pszenicę brązowym ryżem.
Tak kutia nie jest bardzo słodka, a przez prażone orzechy i soloną pszenicę jej smak nabiera charakteru i nie jest mdła. Polecam spróbować !

Kamila

Składniki:

  • 200 g obłuszczonej pszenicy na kutię
  • 200 g zmielonego maku
  • laska wanilii
  • 4 łyżki miodu Huzar
  • 100 g rodzynek
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • około 150 ml letniej wody
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Pszenicę płuczemy w letniej wodzie, zalewamy 400 ml wody, dodajemy trochę soli i gotujemy do miękkości około 40 minut. Po tym czasie odcedzamy resztę wody i płuczemy.
2. Ugotowaną pszenicę przesypujemy do miski, dodajemy zmielony mak (można taki kupić) i mieszamy do połączenia składników.
3. Wszystkie suszone owoce wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą.
4. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gdy wystygną kroimy na drobne kawałki.
5. Kiedy woda z owocami ostygnie, odcedzamy owoce i kroimy na kawałki. Wrzucamy do drugiej miski i mieszamy z posiekanymi orzechami i migdałami.
Dodajemy wanilię. W tym celu laskę przekrajamy nożem wzdłuż i wyciągamy ze środka nasiona. Dorzucamy skórkę z pomarańczy. Mieszamy.
6. Składniki orzechowo – owocowe łączymy z pszenicą i makiem.
7. W garnuszku mieszamy miód z letnią wodą, aż miód całkowicie się rozpuści. Wlewamy do masy i mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt sypka to dodajemy jeszcze wody, aż będzie kleista, ale nie rzadka.
8. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, więc ten deser najlepiej przygotować dzień przed Wigilią.

Smacznego!