
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Łososiowa marchewka
Łososiowa marchewka
To jeden z tych przepisów Jadłonomii do których wracam regularnie, a nawet z uporem maniaka (jak ostatnio) jak mam ochotę na słone, ale i zdrowe. A poza tym kocham! uwielbiam! ziarna kolendry, odwrotnie proporcjonalnie do jej zielonej części. W tym przepisie mam więc wszystko co do szczęścia potrzebne: smak umami, podbity słonym, pyszne, aromatyczne warzywko w innej niż tradycyjnie formie, kolory i prostotę wykonania. Jedyny (ale mały!) minus to dostępność wędzonej soli, ale w dobie internetu, to naprawdę już wydziwiam!
Marysia
Składniki:
- 600 g marchwi
- szczypta wędzonej soli
- 1–2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka wędzonej soli
- 2 łyżki wrzątku
- 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/4 – 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kolendry
- do podania: szczypiorek, kapary
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Obieramy marchewkę, a następnie strugamy na obierki obieraczką do warzyw (ja przeważnie robię z całej długości marchwi).
3. Wszystkie obierki wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem, posypujemy szczyptą wędzonej soli i porządnie, dokładnie, równo nacieramy obierki dłońmi.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut, mieszając w tym czasie kilka razy, żeby obierki były miękkie, ale nie przypalone.
5. Przygotowujemy zalewę: zalewamy resztę soli wrzątkiem i mieszamy, żeby jak najbardziej się rozpuściła. Następnie dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i olej lniany. Mieszamy.
6. Upieczoną marchew wkładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy marynatą.
7. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.
8. Przed podaniem dekorujemy sowicie posiekanym szczypiorkiem i kaparami.
Smacznego! ❤️