Pankejki na kefirze to obowiązkowe danie, jak przychodzą goście do mojego przedszkolaka – dzieciaki już od progu, życzą sobie te placuszki z bananem! Ale, żeby nie było, dorośli też chętnie je jedzą!
Robię je na kefirze, bo po pierwsze można go kupić w mniejszych opakowaniach niż maślankę (tej litrowej jakoś nigdy nie mogliśmy zmóc do końca, a wyrzucać jedzenia nie lubię), a po drugie po prostu bardziej nam smakują. Podajemy je z bananami pokrojonymi w plasterki i kwaśnym dżemem, czasami, od wielkiego dzwonu z syropem klonowym lub bitą śmietaną (wstyd się przyznać, ale z tą niezdrową, psikaną), ale wtedy nie dodaję cukru do ciasta.

Marysia

Absolutnie dobre - Pankejki na kefirze

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pankejki na kefirze

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • owoce, miód do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i zostawiamy chwilę, żeby przestygł.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku.
3. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.
4. Miksujemy wszystko dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Smażymy niewielkie placki na dobrze nagrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe z dodatkiem ulubionych owoców i miodu.