Pankejki na kefirze to obowiązkowe danie, jak przychodzą goście do mojego przedszkolaka – dzieciaki już od progu, życzą sobie te placuszki z bananem! Ale, żeby nie było, dorośli też chętnie je jedzą!
Robię je na kefirze, bo po pierwsze można go kupić w mniejszych opakowaniach niż maślankę (tej litrowej jakoś nigdy nie mogliśmy zmóc do końca, a wyrzucać jedzenia nie lubię), a po drugie po prostu bardziej nam smakują. Podajemy je z bananami pokrojonymi w plasterki i kwaśnym dżemem, czasami, od wielkiego dzwonu z syropem klonowym lub bitą śmietaną (wstyd się przyznać, ale z tą niezdrową, psikaną), ale wtedy nie dodaję cukru do ciasta.
Marysia
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- owoce, miód do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i zostawiamy chwilę, żeby przestygł.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku.
3. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.
4. Miksujemy wszystko dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Smażymy niewielkie placki na dobrze nagrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe z dodatkiem ulubionych owoców i miodu.