Gdy chce się jeść, a w lodówce mamy ciasto francuskie, pierwsze co przychodzi do głowy, to mini zapiekanki z warzywami i jajkiem sadzonym. Warzywa oczywiście możemy wrzucać te, które akurat mamy w lodówce, tutaj mamy pełną dowolność. To danie to taka alternatywa dla tradycyjnego sadzonego. Fajne na śniadanie ;)

Kamila

Absolutnie dobre - Jajko sadzone na cieście francuskim

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Jajko sadzone na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 średnia papryka
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy i kroimy na kwadraty. Z jednego opakowania wychodzi 6 kwadratów. Przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Paprykę i cebule obieramy i kroimy na plasterki. Pomidorki na pół.
3. Na środku każdego kwadratu rozkładamy warzywa dookoła zostawiając puste ciasto, tak żeby powstała z niego ramka. Posypujemy przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Wkładamy blachę i pieczemy około 15 minut.
5. Wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdą zapiekankę wbijamy jajko. Solimy i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 min. aż jajka się zetną.

Podajemy zaraz po wyjęciu.