Gdy chce się jeść, a w lodówce mamy ciasto francuskie, pierwsze co przychodzi do głowy, to mini zapiekanki z warzywami i jajkiem sadzonym. Warzywa oczywiście możemy wrzucać te, które akurat mamy w lodówce, tutaj mamy pełną dowolność. To danie to taka alternatywa dla tradycyjnego sadzonego. Fajne na śniadanie ;)
Kamila

Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Jajko sadzone na cieście francuskim
Jajko sadzone na cieście francuskim
Składniki:
- 1 średnia papryka
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 6 jajek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy i kroimy na kwadraty. Z jednego opakowania wychodzi 6 kwadratów. Przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Paprykę i cebule obieramy i kroimy na plasterki. Pomidorki na pół.
3. Na środku każdego kwadratu rozkładamy warzywa dookoła zostawiając puste ciasto, tak żeby powstała z niego ramka. Posypujemy przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Wkładamy blachę i pieczemy około 15 minut.
5. Wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdą zapiekankę wbijamy jajko. Solimy i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 min. aż jajka się zetną.
Podajemy zaraz po wyjęciu.