Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 mały por
- kawałek selera
- 1 średnia pietruszka
- 5 średnich ziemniaków
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny do smaku
- łyżka natki pietruszki i koperku
Sposób przyrządzania:
1. W garnku rozgrzewamy olej oraz masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por, smażymy aż się zeszklą.
2. Dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w cienkie plastry oprócz ziemniaków. Chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut. Wsypujemy kaszę.
4. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub plastry, wrzucamy do zupy. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki, koper i odstawiamy z ognia.
Smacznego! :)