Project Description

Jak robi się chłodniej to zupa jarzynowa często pojawia się w naszym menu. Jest pożywna i rozgrzewająca. Z kaszą jaglaną smakuję trochę jak Krupnik, ale jest delikatniejsza w smaku. Idealna na jesienne obiady i bardzo prosta do zrobienia. Polecamy!

Kamila i Marysia

Absolutnie dobre - Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • łyżka natki pietruszki i koperku

Sposób przyrządzania:

1. W garnku rozgrzewamy olej oraz masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por, smażymy aż się zeszklą.
2. Dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w cienkie plastry oprócz ziemniaków. Chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut. Wsypujemy kaszę.
4. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub plastry, wrzucamy do zupy. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki, koper i odstawiamy z ognia.

Smacznego! 🙂