Miska z warzywami nigdy nam się nie znudzi. Lubimy w niej to, że możemy ją urozmaicać, zmieniać dowolnie składniki, improwizować. I nie ma się czego bać, bo ona zawsze wychodzi, zawsze smakuje. Ważne, żeby znalazły się w niej różne składniki, takie jak: kasza, orzechy, kiełki, pieczone lub gotowane, oraz surowe warzywa. Doprawione słodko – kwaśnym sosem rozpieszczą kubki smakowe.
Kamila
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 1 osoby
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 małe upieczone buraczki
- 1 mała upieczona dynia Hokkaido
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 garście liści jarmużu
- 3 liście sałaty
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
- 50 g kaszy pęczak lub Trendy Lunch: pęczak, bulgur, soczewica zielona
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szczypty soli
Sposób przyrządzania:
1. Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, rozdzielamy na mniejsze listki, rozkładamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 10-13 minut.
2. Kaszę gotujemy. Po wystudzeniu wkładamy do miski, obok pokrojoną w kostkę dynię, paprykę i buraczki. Dodajemy orzechy, chipsy z jarmużu, sałatę. Posypujemy kiełkami.
3. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą, miodem i cytryną. Wciskamy czosnek, solimy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Warzywa polewamy sosem i podajemy.
Smacznego! :)