Miska z warzywami nigdy nam się nie znudzi. Lubimy w niej to, że możemy ją urozmaicać, zmieniać dowolnie składniki, improwizować. I nie ma się czego bać, bo ona zawsze wychodzi, zawsze smakuje. Ważne, żeby znalazły się w niej różne składniki, takie jak: kasza, orzechy, kiełki, pieczone lub gotowane, oraz surowe warzywa. Doprawione słodko – kwaśnym sosem rozpieszczą kubki smakowe.

Kamila

Absolutnie dobre - Miska Buddy z pieczoną dynią i burakami

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 1 osoby

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Miska Buddy z pieczoną dynią i burakami

Składniki:

  • 2 małe upieczone buraczki
  • 1 mała upieczona dynia Hokkaido
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 garście liści jarmużu
  • 3 liście sałaty
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
  • 50 g kaszy pęczak lub Trendy Lunch: pęczak, bulgur, soczewica zielona

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szczypty soli

Sposób przyrządzania:

1. Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, rozdzielamy na mniejsze listki, rozkładamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 10-13 minut.
2. Kaszę gotujemy. Po wystudzeniu wkładamy do miski, obok pokrojoną w kostkę dynię, paprykę i buraczki. Dodajemy orzechy, chipsy z jarmużu, sałatę. Posypujemy kiełkami.
3. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą, miodem i cytryną. Wciskamy czosnek, solimy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Warzywa polewamy sosem i podajemy.

Smacznego! :)