Absolutnie dobre - Wegańskie kulki mocy z marchewką

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 20 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Wegańskie kulki mocy z marchewką

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 4 suszone daktyle bez pestek
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 5 łyżek mąki z migdałów
  • 3 łyżki masła orzechowego bez soli
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Marchewkę myjemy, kroimy na małe kawałki i mielimy w malakserze. Dodajemy daktyle, masło orzechowe, sól, miód, cynamon i ponownie mielimy na gładką masę.
3. Do masy dodajemy płatki migdałowe, 3 łyżki wiórków kokosowych oraz słonecznik. Delikatnie mielimy, tak, żeby dało się wyczuć kawałki migdałów i słonecznika. Dodajemy mąkę migdałową, mieszamy do połączenia składników.
4. Wilgotną dłonią formujemy kulki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych i układamy na papierze do pieczenia.
5. Wkładamy do lodówki na 30 min.

Deser gotowy!