Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 20 szt.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 4 suszone daktyle bez pestek
- 2 łyżki uprażonego słonecznika
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 5 łyżek mąki z migdałów
- 3 łyżki masła orzechowego bez soli
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę myjemy, kroimy na małe kawałki i mielimy w malakserze. Dodajemy daktyle, masło orzechowe, sól, miód, cynamon i ponownie mielimy na gładką masę.
3. Do masy dodajemy płatki migdałowe, 3 łyżki wiórków kokosowych oraz słonecznik. Delikatnie mielimy, tak, żeby dało się wyczuć kawałki migdałów i słonecznika. Dodajemy mąkę migdałową, mieszamy do połączenia składników.
4. Wilgotną dłonią formujemy kulki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych i układamy na papierze do pieczenia.
5. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Deser gotowy!