Nie marnuję! Absolutnie dobre - Kompot ze skórek owoców

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kompot ze skórek owoców

Składniki:

  • skórki z jabłek, gruszek, pomarańczy, cytryn
  • 1 l woreczek strunowy z suwakiem
  • 2 l wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • laska cynamonu

Sposób przyrządzania:

1. Umyte skórki po owocach zbieramy po każdym obieraniu do woreczka. Wkładamy do zamrażalnika i wyjmujmy jak uzbiera się cały woreczek.
2. Do garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy nasze skórki. Dodajemy sok z cytryny oraz laskę cynamonu.
3. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Odcedzamy ze skórek.

Taki kompot dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego! :)