Absolutnie dobre - Tosty francuskie z chałki

Czas przygotowania: 10 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tosty francuskie z chałki

Składniki:

  • 2 kromki czerstwej chałki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka (krowie lub roślinne)
  • łyżeczka cukru (może być wanilinowy, brązowy, ale i świetnie się spisze, zwykły biały)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • masło do smażenia tosta
  • kwaśny dżem

Sposób przyrządzania:

1. Najlepsza jest czerstwa chałka. Jeżeli mamy tylko świeżą, to można pokroić ją wieczorem na kromki i do rana idealnie podeschnie.
2. W głębokim talerzu (na tyle dużym żeby zmieściła się w nim kromka chałki) roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i przyprawami.
3. Na patelni rozpuszczamy masło.
4. Maczamy kromki chałki i smażymy z obu stron na złoto.
5. W wersji walentynkowej na usmażonym toście wycinamy foremką do ciastek otworek w kształcie serduszka i nakładamy do niego dżem.

Najlepiej smakują na ciepło!