Czas przygotowania: 10 min.
Porcja dla: 2 osób
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kromki czerstwej chałki
- 1 jajko
- 50 ml mleka (krowie lub roślinne)
- łyżeczka cukru (może być wanilinowy, brązowy, ale i świetnie się spisze, zwykły biały)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- masło do smażenia tosta
- kwaśny dżem
Sposób przyrządzania:
1. Najlepsza jest czerstwa chałka. Jeżeli mamy tylko świeżą, to można pokroić ją wieczorem na kromki i do rana idealnie podeschnie.
2. W głębokim talerzu (na tyle dużym żeby zmieściła się w nim kromka chałki) roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i przyprawami.
3. Na patelni rozpuszczamy masło.
4. Maczamy kromki chałki i smażymy z obu stron na złoto.
5. W wersji walentynkowej na usmażonym toście wycinamy foremką do ciastek otworek w kształcie serduszka i nakładamy do niego dżem.
Najlepiej smakują na ciepło!