Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Zielono mi! Chciałoby się krzyknąć. Na pewno jedząc tę zupę, która jest dla mnie kulinarnym przedsionkiem wiosny ;) Aksamitna, kremowa, delikatna i w ulubionym kolorze. Wszystko na plus. I samo wykonanie banalnie proste. A my lubimy proste – i smaki i wykonanie.
Świetnie nadaje się również na przekąskę.
Polecam!
Kamila
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki ryżu białego
- 1 cytryna
- 1 opakowanie mrożonego groszku 450 g
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
- pieprz czarny
- kiełki do przystrojenia
Sposób przyrządzania:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. dodajemy pokrojoną: cebulę, por i cukinię. Dusimy wszystko około 12 minut, aż warzywa będą miękkie. Mieszając od czasu do czasu.
2. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy i wlewamy wodę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
3. Dodajemy opakowanie groszku, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Odstawiamy z ognia i całość miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ulubionymi kiełkami lub kleksem śmietany.
Smacznego!