Absolutnie dobre - Paprykarz za kaszą jaglaną i tuńczykiem

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 5 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Paprykarz. Taak! Wspomnienie z lat studenckich. Niestety ten Szczeciński już tak nie smakuje jak kiedyś… pozostało wspomnienie i chęć przywrócenia momentów, kiedy zajadaliśmy się nim niemalże codziennie. To jest bardzo popularny przepis i łatwy do zrobienia. Można zmieniać kaszę wedle upodobań, zamieniać na ryż, dodać więcej przypraw, rybę jaką się lubi. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną i tuńczykiem, ponieważ uwielbiam i jedno i drugie i zawsze mam pod ręką, więc jak nachodzi chęć na pastę rybną to ta jest na pierwszym miejscu. Masełko plus pasta. Pycha!

Kamila

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przyrządzania:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy startą marchewkę, przyprawy, mieszamy i smażymy około 20 min, na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Wlewamy szklankę passaty pomidorowej Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
3. Do ciepłych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz 1 puszkę odsączonego tuńczyka. Całość mieszamy. Przekładamy do słoika, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na godzinę.

Gotowe!

Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku do 4 dni.