Absolutnie dobre - Zupa z kaszą jęczmienną pęczak i drobiowymi klopsikami

Czas przygotowania: 90 min.

Porcja dla: 5 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Zupa z kaszą jęczmienną pęczak i drobiowymi klopsikami

Chyba już kiedyś wspominałam, że jestem fanką zup, ale do tego by nią zostać musiałam dorosnąć ;) I lubię też, gdy w zupie „coś pływa”, tworząc piękne kompozycje i kolory.
A to jest przepis na kolejną prostą, pożywną i rozgrzewającą zupę na każdą okazję. Fajna szczególnie zimą, gdy potrzebujemy więcej treściwych pokarmów. Klopsiki drobiowe są miękkie i smakują tak samo dobrze z makaronem lub innym rodzajem kaszy. Można też zrobić ich więcej i zamrozić na zapas.

Kamila

Składniki:

na klopsiki:

  • 400g mielonego kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

na zupę:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory biała część
  • 6 większych pieczarek lub innych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 l bulionu drobiowego plus
  • 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

1. W dużym garnku na zupę rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy drobno pokrojony por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki lub kawałki i wrzucamy do pora. Smażymy, aż por zmięknie (około 6 min.) Mieszamy
2. Dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
3. Dorzucamy kaszę, zalewamy bulionem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kasza zmięknie.
4. Przygotowujemy klopsiki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem.
5. Mięso drobiowe łączymy z parmezanem, czosnkiem, solą, pieprzem, bułka tartą i posiekaną natka pietruszki, aż składniki się połączą. Masa powinna być klejąca.
6. W dłoniach formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. Rozkładamy na blaszce.
7. Pieczemy przez 10-12 minut.
8. Do zupy dodajemy upieczone klopsiki i delikatnie mieszamy. Podgrzewamy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.

Ta zupa powinna być zjedzona od razu, ponieważ gdy ją zostawimy na kilka godzin, kasza napęcznieje i wchłonie cały płyn.

Smacznego! ❤️