Absolutnie dobre - Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem

Składniki:

  • 3 średnie, dojrzałe gruszki
  • 50 g sera pleśniowego Lazur lub gorgonzola
  • 2 garście orzechów włoskich łuskanych
  • 6 łyżeczek miodu

Sposób przyrządzania:

1. Gruszki myjemy, kroimy na pół. Z każdej połówki wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne i trochę miąższu (robimy dołek).
2. Na blaszce układamy połówki gruszek, skórą do dołu.
2. Ser pleśniowy rozkruszamy lub drobno kroimy, orzechy rozdrabniamy.
3. Orzechy i ser układamy na gruszkach, polewamy miodem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wkładamy gruszki na około 20 minut.

Podajemy od razu po upieczeniu ;)