Project Description

Absolutnie dobre - Zupa Pho

Czas przygotowania: 6 h

Porcja dla: 5 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Średni

Zupa Pho

Składniki:

  • 500 g wołowiny z kością (najlepszy jest ogon wołowy, lub np. szponder)
  • 500 g kości wołowych
  • 300 g udźca wolowego lub łopatki
  • 3,5 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 cebulki dymki
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdkę anyżu
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 laskę cynamonu około 5 cm
  • 4 ziarna kardamonu
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 g makaronu ryżowego

Do podania:

  • 2 garście kiełków fasoli mung
  • 2 garście kolendry lub natki pietruszki
  • 1 papryczka czerwona chili drobno pokrojona
  • 1 limonka
  • garść liści mięty
  • sos sojowy

Sposób przyrządzania:

1. Wołowinę z kością oraz kości dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy 3 łyżeczki soli. Zostawiamy na godzinę.
2. Na suchą patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, czosnek, oraz cebulki dymki. Przez chwilę smażymy, dorzucamy przyprawy: goździki, kardamon, anyż, imbir, cynamon, pieprz. Smażymy, aż cebule nabiorą złotego koloru.
3. Po godzinie wylewamy wodę z mięsa, garnek myjemy i wrzucamy do niego ponownie mięso. Zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy i przez około 15 min. ściągamy szumowiny. Po “oczyszczeniu” wywaru, zmniejszamy gaz tak, żeby rosół nam delikatnie “mrugał” i dodajemy podsmażone przyprawy, cebule i czosnek oraz cukier, sos rybny i 1/2 łyżeczki soli. Przykrywamy rosół pokrywką i gotujemy około 5 godzin. Zdejmujemy garnek z ognia i przecedzamy bulion przez sitko do czystego garnka.
4. Gotujemy makaron ryżowy wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do misek.
5. Surowy udziec wołowy kroimy na cieniutkie plasterki, paseczki wg. uznania. Kładziemy na makaronie. Całość zalewamy wrzącym płynem. Pod wpływem gorącego bulionu mięso się ugotuje i będzie miękkie i soczyste.
6. Teraz rozkładamy dodatki: kiełki, pokrojony drobno szczypiorek, kolendrę, miętę, kilka paseczków papryczki chili, plasterek limonki do skropienia.

Bulion można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego! 🙂