Czas przygotowania: 6 h
Porcja dla: 5 osób
Stopień trudności: Średni
Składniki:
- 500 g wołowiny z kością (najlepszy jest ogon wołowy, lub np. szponder)
- 500 g kości wołowych
- 300 g udźca wolowego lub łopatki
- 3,5 łyżeczki soli
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 2 cebulki dymki
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 goździki
- 1 gwiazdkę anyżu
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 laskę cynamonu około 5 cm
- 4 ziarna kardamonu
- 60 ml sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 500 g makaronu ryżowego
Do podania:
- 2 garście kiełków fasoli mung
- 2 garście kolendry lub natki pietruszki
- 1 papryczka czerwona chili drobno pokrojona
- 1 limonka
- garść liści mięty
- sos sojowy
Sposób przyrządzania:
1. Wołowinę z kością oraz kości dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy 3 łyżeczki soli. Zostawiamy na godzinę.
2. Na suchą patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, czosnek, oraz cebulki dymki. Przez chwilę smażymy, dorzucamy przyprawy: goździki, kardamon, anyż, imbir, cynamon, pieprz. Smażymy, aż cebule nabiorą złotego koloru.
3. Po godzinie wylewamy wodę z mięsa, garnek myjemy i wrzucamy do niego ponownie mięso. Zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy i przez około 15 min. ściągamy szumowiny. Po „oczyszczeniu” wywaru, zmniejszamy gaz tak, żeby rosół nam delikatnie „mrugał” i dodajemy podsmażone przyprawy, cebule i czosnek oraz cukier, sos rybny i 1/2 łyżeczki soli. Przykrywamy rosół pokrywką i gotujemy około 5 godzin. Zdejmujemy garnek z ognia i przecedzamy bulion przez sitko do czystego garnka.
4. Gotujemy makaron ryżowy wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do misek.
5. Surowy udziec wołowy kroimy na cieniutkie plasterki, paseczki wg. uznania. Kładziemy na makaronie. Całość zalewamy wrzącym płynem. Pod wpływem gorącego bulionu mięso się ugotuje i będzie miękkie i soczyste.
6. Teraz rozkładamy dodatki: kiełki, pokrojony drobno szczypiorek, kolendrę, miętę, kilka paseczków papryczki chili, plasterek limonki do skropienia.
Bulion można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego! :)