
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw
Składniki:
- 4 średnie pietruszki
- 1 por (biała część)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 selera
- 4 duże ziemniaki
- 2 korzenie topinamburu
- 1,5 litra bulionu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz czarny do smaku
- czarnuszka i prażony słonecznik do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę.
2. W większym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy por, cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą.
3. Dodajemy pietruszkę, selera, ziemniaki oraz topinambura. Smażymy około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną około 20 minut.
5. Na koniec miksujemy zupę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy posypaną czarnuszką oraz prażonym słonecznikiem.
Smacznego!