Absolutnie dobre - Zupa krem z białych warzyw

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

  • 4 średnie pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 korzenie topinamburu
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • czarnuszka i prażony słonecznik do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę.
2. W większym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy por, cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą.
3. Dodajemy pietruszkę, selera, ziemniaki oraz topinambura. Smażymy około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną około 20 minut.
5. Na koniec miksujemy zupę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy posypaną czarnuszką oraz prażonym słonecznikiem.
Smacznego!