Młode warzywa to jest to ! Zawsze czekam na wiosnę po to, żeby robić takie zupy. Delikatne w smaku, kolorowe, pachnące. Na bazie klasycznej jarzynowej można tworzyć różne wersje z dodatkiem tego co akurat mamy pod ręką i na co przyjdzie nam ochota.Tutaj dodałam po prostu zielone szparagi, które uwielbiam. Zupa jest delikatna w smaku, ale aromatyczna. Ładnie wygląda, więc można ją z powodzeniem podawać dzieciom. A jeśli ktoś lubi, to dodana łyżka śmietany okaże się dobrym podkreśleniem smaku.
Smacznego!
Kamila
Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 młodych marchewek
- 2 młode pietruszki
- 1 młody seler
- 1 kalarepa
- 1 młody por
- 1 nieduża cebula
- 6 – 7 młodych ziemniaków
- 9 zielonych szparagów
- 1 puszka groszku konserwowego (400 g )
- 1 łyżka masła
- 2,5 litra bulionu
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki skrobiemy. Cebulę, por, kalarepę oraz cebulę obieramy ze skóry. Myjemy. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce (powinny same złamać się w odpowiednim miejscu). Cienkie zielone szparagi nie wymagają obierania. Grubsze obieramy do połowy obieraczką.
2. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz por, marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepę pokrojone w mniejsze i większe plastry. Gotujemy 2 min. Mieszamy.
3. Wlewamy bulion. Gotujemy około 25 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Gałązki szparagów kroimy w grubsze plastry od dołu, zostawiając „główki”. Wrzucamy do zupy wraz groszkiem i gotujemy kolejne 10 minut.
5. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Zupa gotowa!