Matcha to rozdrobniona na puder zielona herbata, używana podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Według żyjącego w VIII wieku mnicha buddyjskiego Eisai Myōan, który wprowadził zieloną herbatę do Japonii, matcha to „najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej i medycznej”. Matcha ma szerokie zastosowanie, używana do kawy latte, lemoniady, do zup i ciast, doskonale smakuje też zmrożona w postaci lodów. Lody z matcha możemy robić na kilka sposobów: z mlekiem skondensowanym, czy z bananami. My miałyśmy ochotę na „tłuste” lody matcha i do naszego przepisu użyłyśmy śmietanki.
Palce lizać !

Marysia

Absolutnie dobre - Lody z matcha

Czas przygotowania: 7 h

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Lody z matcha

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 3 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przyrządzania:

1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy żółtka i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
2. Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, ale nie gotujemy.
3. Do masy jajecznej wlewamy małym strumieniem ciepłe mleko, mieszamy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli oraz wanilię.
4. Wstawiamy do zamrażalnika na około 7 godzin.

Najlepsze zaraz po zmrożeniu, można je przechowywać do 4 dni.