Matcha to rozdrobniona na puder zielona herbata, używana podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Według żyjącego w VIII wieku mnicha buddyjskiego Eisai Myōan, który wprowadził zieloną herbatę do Japonii, matcha to „najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej i medycznej”. Matcha ma szerokie zastosowanie, używana do kawy latte, lemoniady, do zup i ciast, doskonale smakuje też zmrożona w postaci lodów. Lody z matcha możemy robić na kilka sposobów: z mlekiem skondensowanym, czy z bananami. My miałyśmy ochotę na „tłuste” lody matcha i do naszego przepisu użyłyśmy śmietanki.
Palce lizać !
Marysia

Czas przygotowania: 7 h
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Lody z matcha
Lody z matcha
Składniki:
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 3 łyżeczki herbaty matcha
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przyrządzania:
1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy żółtka i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
2. Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, ale nie gotujemy.
3. Do masy jajecznej wlewamy małym strumieniem ciepłe mleko, mieszamy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli oraz wanilię.
4. Wstawiamy do zamrażalnika na około 7 godzin.
Najlepsze zaraz po zmrożeniu, można je przechowywać do 4 dni.