Czarny bez to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach stosowana od wieków. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, posiada korzystny wpływ na trawienie i zaparcia.
Syrop z czarnego bzu, można pić jako syrop, napój rozrobiony z wodą lub zrobić z niego nalewkę. Oprócz kwiatów możemy również wykorzystać owoce.
Kamila
Czas przygotowania: 12 h
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 świeżo zerwanych kwiatostanów czarnego bzu
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- 3 duże cytryny
- 1 litr wody
Sposób przyrządzania:
1. Kwiaty oddzielamy od łodyżek, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 godzin.
2. Przecedzamy na sitku, dodajemy cukier i sok z cytryn. Mieszamy.
3. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do zagotowania.
4. Do wyparzonych słoiczków lub butelek wlewamy gorący syrop i zakręcamy.
Odwracamy do góry dnem i czekamy a wystygnie.
Tak pasteryzowany syrop może postać aż do przyszłego roku.