Czarny bez to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach stosowana od wieków. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, posiada korzystny wpływ na trawienie i zaparcia.
Syrop z czarnego bzu, można pić jako syrop, napój rozrobiony z wodą lub zrobić z niego nalewkę. Oprócz kwiatów możemy również wykorzystać owoce.

Kamila

Absolutnie dobre - Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania: 12 h

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 40 świeżo zerwanych kwiatostanów czarnego bzu
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 3 duże cytryny
  • 1 litr wody

Sposób przyrządzania:

1. Kwiaty oddzielamy od łodyżek, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 godzin.
2. Przecedzamy na sitku, dodajemy cukier i sok z cytryn. Mieszamy.
3. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do zagotowania.
4. Do wyparzonych słoiczków lub butelek wlewamy gorący syrop i zakręcamy.
Odwracamy do góry dnem i czekamy a wystygnie.

Tak pasteryzowany syrop może postać aż do przyszłego roku.