Absolutnie dobre - Syrop z forsycji z miodem

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Syrop z forsycji z miodem

Forsycja to bardzo ozdobny i popularny kwiat kwitnący na początku wiosny. Można go spotkać w wielu przydomowych ogródkach. Oprócz tego, że pięknie wygląda i jest jadalna posiada też wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele drogocennych substancji, między innymi rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny. Napary ze świeżych bądź suszonych kwiatostanów działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo a wyciągi z kwiatów stosuje się też w kosmetykach, które opóźniają proces starzenia skóry
Jedną z najcenniejszych substancji, jaką zawierają kwiaty forsycji, jest rutyna. Znamy ją dobrze z leków typu rutinoscorbin. Jest to naturalny związek chemiczny, występujący w roślinach. Poprawia on szczelność naczyń krwionośnych i działa przeciwwysiękowo. Ma też działanie przeciwutleniające i zapobiega powstawaniu niektórych wolnych rodników.
Kwiaty forsycji najlepiej zbierać w miejscach oddalonych od dróg i jak są suche.
Z kwiatów forsycji, zarówno świeżych jak i suszonych, można zrobić napar lub tak jak u nas syrop, który dobrze smakuje jako dodatek do herbaty lub innego napoju. Oczywiście można ją też jeść „na surowo” dodając do sałatki lub na kanapkę.

Składniki:

  • 1 szklanka kwiatów forsycji w pełnym rozkwicie
  • 3 cytryny
  • 0/5 litra wody
  • 150 ml miodu

Sposób przyrządzania:

1. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Przecedzamy na sitku. Do wody dodajemy miód i sok z cytryn. Mieszamy.
3. Przelewamy do butelki lub słoiczka.

Przechowujemy w lodówce około 2 tygodni.

Tak przygotowany syrop możemy dodawać do herbaty lub innego napoju :)