Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z kaszy owsianej to domowy przysmak. Nie wiem już sama, czy to, że jemy ją dość często wynika z potrzeby organizmu, miłości do niej czy fajnego, treściwego dania, które zastępuje cały obiad? No mamy do niej słabość po prostu. Tym bardziej, że można ją serwować na różne sposoby, fajnie mieszać z różnymi składnikami i to się nie nudzi. Wrzucam to na co mam ochotę, mieszam z ulubionym sosem i zawsze jest pysznie i zdrowo ;)
Kamila
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy owsianej pęczak
- garść roszponki
- garść rukoli
- 2 sałaty rzymskie
- 8 rzodkiewek
- ćwiartka brokuła ( same różyczki )
- 10 pomidorków cherry
- 3 łyżki prażonych orzechów włoskich
- 200 g tofu naturalnego
Do sałatki można też użyć innych sałat np. mieszanki lub sałaty lodowej i szpinaku.
składniki na marynatę do tofu:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
składniki na sos:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze części około 3 – 4 cm.
2. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy: sos sojowy, miód oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty dodajemy pokrojone tofu i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
3. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy pokrojone pomidorki, sałaty, różyczki brokuła i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
4. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy zamarynowane tofu razem z sosem i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Czekamy aż ostygnie.
5. Mieszamy składniki sałatki, dodajemy tofu, delikatnie łączymy całość.
6. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą ( czosnek uprzednio przeciskamy przez praskę ).
7. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Na wierzch posypujemy orzechami i podajemy.
Gotowe!