Absolutnie dobre - Pasta z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml wody
  • główka pieczonego czosnku
  • 6 suszonych pomidorów ze słoika oraz 1 łyżka zalewy z pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Soczewicę przesypujemy do rondelka i płuczemy kilkakrotnie, aż woda przestanie być mętna. Wlewamy wodę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 10 minut), ale nie powinna się rozpadać. Soczewice odcedzamy z wody.
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy ugotowaną soczewicę, obrany czosnek, pomidory i zalewę, koncentrat pomidorowy. Blendujemy na gładką masę. Wsypujemy tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka.
3. Podajemy na pieczywie z ulubionymi dodatkami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Gotowe!