Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 300 ml wody
- główka pieczonego czosnku
- 6 suszonych pomidorów ze słoika oraz 1 łyżka zalewy z pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Soczewicę przesypujemy do rondelka i płuczemy kilkakrotnie, aż woda przestanie być mętna. Wlewamy wodę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 10 minut), ale nie powinna się rozpadać. Soczewice odcedzamy z wody.
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy ugotowaną soczewicę, obrany czosnek, pomidory i zalewę, koncentrat pomidorowy. Blendujemy na gładką masę. Wsypujemy tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka.
3. Podajemy na pieczywie z ulubionymi dodatkami lub jako dip do warzyw.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Gotowe!