Lemoniada to niewyczerpany temat do eksperymentów. Tym razem zdecydowałam się na dodatek truskawek i … bazylii.
Dzięki truskawkom jest sporo naturalnej słodyczy, dlatego syropu klonowego używam bardziej do podkręcenia smaku. W ten sposób napój jest bardziej dietetyczny. Dostarcza niewiele kalorii, za to całe mnóstwo witamin i (co ważne przy upałach) elektrolitów, bo nie wiem czy wiecie, że woda z dodatkiem cytryny czy limonki do doskonały izotonik.
Duuuuża ilość lodu jest obowiązkowa, a dla dorosłych istnieje jeszcze jedna opcja – możemy dodać 300 ml rumu a otrzymamy wtedy świetny letni drink – idealny na piknik, czy plażing na balkonie :)

Marysia

Lemoniada truskawkowa

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • 14 dojrzałych truskawek
  • 1,5 l wody
  • 1 limonka
  • 10 listków bazylii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • lód

Sposób przyrządzania:

1. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
2. Do miski wrzucamy połowę truskawek, kroimy i rozgniatamy widelcem, tak żeby powstał sok.
3. Do dzbanka wsypujemy rozgniecione truskawki, dodajemy syrop klonowy, zalewamy wodą. Wyparzoną limonkę kroimy w plastry wraz ze skórką i też dodajemy do wody. Mieszamy.
4. Pozostałą część truskawek kroimy w plastry i dorzucamy do wody. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
5. Wyjmujemy, dodajemy lód oraz listki bazylii.

Idealnie orzeźwiający napój na upały !