Ten koktajl to najlepszy sposób na zatrzymanie lata. Lekko kwaśny, kolorowy z dodatkiem mięty, która fajnie podkreśla smak owoców. Kiwi i truskawki możemy wcześniej zamrozić i wyjąć z zamrażalnika wtedy gdy najdzie nas ochota na coś rześkiego, lub gdy planujemy sezonowe drinki na przyjęcie. To też przyjemny dodatek do letnich posiedzeń na tarasie.
Naprawdę się sprawdza. Polecam!
Kamila
Czas przygotowania: 90 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kiwi
- 20 truskawek
- 300 ml rumu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- garść listków mięty
- kilka kostek lodu
Sposób przyrządzania:
1. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy na 1h do zamrażalnika.
2. Po tym czasie wyciągamy zmrożone kiwi i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pół łyżeczki syropu. Blendujemy.
3. Mus z kiwi wlewamy do kielichów, dodajemy lód.
4. Zmrożone truskawki wrzucamy do wysokiego naczynia, dolewamy rum, wrzucamy listki mięty oraz pół łyżeczki syropu klonowego. Blendujemy.
5. Na zielony mus delikatnie wlewamy truskawki żeby nie zmieszać kolorów. Dekorujemy plastrami owoców.
Orzeźwiający drink gotowy!