Omlety to świetny wynalazek. Jajka można mieszać ze wszystkimi warzywami i zawsze wspaniale smakują. Można też jeść na słodko, ale o tym innym razem. Dzisiaj skupmy się na omlecie ze szparagami. To warzywo jest tak dobre, że w sezonie jemy je prawie codziennie. Ma nieocenione właściwości zdrowotne, więc warto po nie sięgać! My najbardziej lubimy zielone, smukłe, one pięknie komponują się w zestawie z jajkiem oraz innymi dodatkami. Odpowiednio doprawione, są kwintesencją wiosennych śniadań, obiadów i kolacji.
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 1 osoby
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 8-9 szparagów
- 1/2 papryki
- 3 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 1 szczypta wędzonej papryki
Sposób przyrządzania:
1. Jajka rozbijamy do miski i mieszamy widelcem. Solimy i pieprzymy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Około 3 minut.
3. Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na 1 minutę do wrzątku.
4. Na podsmażone warzywa wlewamy jajko i chwilę mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
5. Wrzucamy całe szparagi. Posypujemy koperkiem i wędzoną papryką. Smażymy do ścięcia jajek. Żeby nastąpiło to szybciej najlepiej przykryć pokrywką.
Podajemy od razu. Smacznego!