Omlety to świetny wynalazek. Jajka można mieszać ze wszystkimi warzywami i zawsze wspaniale smakują. Można też jeść na słodko, ale o tym innym razem. Dzisiaj skupmy się na omlecie ze szparagami. To warzywo jest tak dobre, że w sezonie jemy je prawie codziennie. Ma nieocenione właściwości zdrowotne, więc warto po nie sięgać! My najbardziej lubimy zielone, smukłe, one pięknie komponują się w zestawie z jajkiem oraz innymi dodatkami. Odpowiednio doprawione, są kwintesencją wiosennych śniadań, obiadów i kolacji.

Kamila

Absolutnie dobre - Omlet ze szparagami

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 1 osoby

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Omlet ze szparagami

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 8-9 szparagów
  • 1/2 papryki
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 szczypta wędzonej papryki

Sposób przyrządzania:

1. Jajka rozbijamy do miski i mieszamy widelcem. Solimy i pieprzymy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Około 3 minut.
3. Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na 1 minutę do wrzątku.
4. Na podsmażone warzywa wlewamy jajko i chwilę mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
5. Wrzucamy całe szparagi. Posypujemy koperkiem i wędzoną papryką. Smażymy do ścięcia jajek. Żeby nastąpiło to szybciej najlepiej przykryć pokrywką.

Podajemy od razu. Smacznego!